top of page

Teksas : Her Şeyin Devasa Olduğu Eyalet

Kovboylar, Tex-Mex yemekleri ve Alamo, Teksas ile anında ilişkilendirdiğimiz birkaç unsurdur. Fakat bunların yanı sıra Teksas birçok şeyle ünlüdür.

Teksas, hem arazi alanı hem de nüfus açısından en büyük ikinci eyalettir. Yılda 250 milyondan fazla ziyaretçisiyle Teksas, keşfedilecek birçok ünlü anıt ve simgesel yapısıyla birlikte en çok ziyaret edilen eyaletlerden biridir.

Haydi gelin birlikte Teksas’ın muhteşem kültürel özelliklerini ve ünlü yerlerini keşfedelim.

1.Teksas Eyaletinin Büyüklüğü

Teksas mükemmel ölçüde büyüktür. Teksas, Alaska’dan sonra Amerika’da ikinci en büyük eyalettir. Bağımsız bir devlet olsaydı, Fransa veya İspanya’dan daha büyük, Japonya’nın neredeyse iki katı ve Birleşik Krallıktan da iki kat daha büyük olacağı tahmin edilmektedir.

1.Büyük Eyalet
“Teksas’ta her şey daha büyük” sloganının bir nedeni vardır. Bu bir klişe fakat aynı zamanda da gerçektir.

2. Petrol ve Gaz

Birçok büyük petrol şirket merkezinin Teksas’ta olması tesadüf değildir. Petrol ve gaz, Teksas’taki ana endüstridir. GSYİH’ya en büyük katkıyı yapan ve eyaletteki en ünlü ihracattır.

2. Petrol ve Gaz

Bugün, yılda 5,9 milyon varil ile Teksas, toplam petrolün %40’ından fazlasını ve doğal gaz üretiminin %25’ini oluşturan en büyük petrol ve doğal gaz üreten eyalettir.

3. Teksas Kovboyları

Teksas neyle tanınır? diye soracak olursanız kesinlikle, kovboylar ve kovboy kültürü ile tanınmaktadır. Kültürü ve geleneği, kovboyların efsaneleri ve sembolleriyle fazlasıyla ilişkilidir. Teksas ve özellikle San Antonio, boğa sürme, direksiyon ipi, rodeolar, country müziği ile Amerikan kovboy kültürünün doğum yeri olarak kabul edilmektedir.

Teksas hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

3. Teksas Kovboyları

Bugün, bu kovboy kültürü hala Teksaslı ruhun bir parçasıdır ve onu Texas Hill Country‘deki eski zaman dans salonlarında ve eyaletteki çiftliklerde görmek ve keşfetmek mümkündür.

Texas’a ziyarette bulunan kişiler kendilerini gerçekten otantik bir Batı deneyimine kaptırmaları için birçok fırsat bulunmaktadır.

4. Çiftlik

Teksas’ta sığır çiftliği, eyalet ekonomisindeki en önemli endüstrilerden biri haline gelmiştir.

4. Çiftlik

Bugün bile çiftçilik, yaklaşık 10 milyar dolar hasılat elde ederek Teksas ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Teksas, ABD’deki en büyük besi sığırı üreticisidir ve yaklaşık 250.000 çiftliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bu çiftlikler arasında en ünlüsü, dünyanın en büyük çiftliği ve Texas Landmark olarak kabul edilen King Ranch’tir. King Ranch o kadar büyüktür ki, Rhode Island’dan daha büyük bir alan olan 825.000 dönümlük Güney Teksas’a kadar uzanmaktadır.

5.Teksas Barbekü

Teksas neyle tanınır? Bazı harika yemekler ve özellikle Texas Barbeküleri ile tanınmaktadır. Teksas’ta diğer tüm Amerikan eyaletlerinin iki katından fazla olarak 2200’den fazla barbekü yeri bulunmaktadır.

Çoğu insan bir Texas barbeküsünü , düşük dolaylı ısı ile yavaş pişirilmiş et yemeği diye düşünmektedir. Teksas barbekü, diğer yemeklerin yanı sıra domuz kaburga, sosis, hindi, dana kaburga, domuz etinin de barbekü tarzında pişirilmesini içermektedir.

5.Teksas Barbekü

Texas Barbekü, 19. yüzyılda et tütsüleme geleneklerini getiren Alman ve Çek yerleşimciler tarafından geliştirildiği için uzun bir tarihe sahiptir.  Normal olarak, kasaplar çok fazla ete sahiptir ve o zamanlar soğutma mevcut değildir. Bu nedenle etleri bozmadan saklamanın tek yolunun onları tütsülemek olduğu anlamına gelmektedir. Bu tütsüleme tarzı yaygınlaştıkça et pazarları füme etlerde uzmanlaşmaya başlamıştır ve efsane Texas Barbekü doğmuştur.

6.Teksas-Meksika Yemeği

Tex-Mex mutfağı, Teksaslı ve Meksikalı göçmenlerin Tejano kültüründen türeyen, Teksas ve Meksika mutfaklarının harmanlanmış halidir.

6.Teksas-Meksika Yemeği

Tex-Mex genellikle Meksika yemekleri ile karıştırılmaktadır, bu durumun nedeni aynı olan birçok malzemeyi, yemeği ve tekniği paylaştığı içindir. Bazı farklılıklar olsa da, Tex-Mex, peynir, kimyon, biber tozu ve sığır etinin yoğun kullanımıdır.

Tex-Mex yemeklerinin popüler yemeklerinden bazıları, chili con carne, biftek fajita, queso (veya sarı peynir sosu), taco ve kızartılmış fasulyedir.

7. NASA Uzay Merkezi

NASA’nın(Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) en önemli altyapılarından biri Houston, Teksas’ta bulunmaktadır. Lyndon Johnson uzay merkezi, NASA’nın eğitim, araştırma ve uçuş kontrolünün yürütüldüğü insanlı uzay uçuşu merkezidir.

7. NASA Uzay Merkezi

Gemini, Apollo ve Skylab projelerinden günümüzün Uluslararası Uzay İstasyonu ve Uzay Mekiği Programlarına kadar, Uzay merkezi insanlı uzay araştırmalarına öncülük etmeye devam etmektedir. Merkür, İkizler ve Apollo kapsülleri gibi gerçek uzay araçları ve son teknoloji simülatörler aracılığıyla bir yürüyüş alanı içeren ziyaretçi merkezi aynı zamanda Houston’da yapılacak en iyi şeylerden biridir.

8. Big Bend Ulusal Parkı

Big Bend Ulusal Parkı, Meksika sınırı boyunca uzanmaktadır ve çeşitli nesli tükenmekte olan ve önemli türlere ev sahipliği yapmaktadır. Park bünyesinde 1200 bitki türüne, 450’den fazla kuş türüne, 56 sürüngen türüne ve 75 memeli hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır.

8. Big Bend Ulusal Parkı

Mükemmel bir yer olmasıyla bilinen Big Bend, yürüyüş yapmak, kamp yapmak ve yıldızları izlemek için harika bir bölgedir.

9. Alamo Kalesi

Alamo Teksas’taki misyonların en bilinenidir ve aynı zamanda Teksas’ta inşa edilen ilk misyondur. Bir misyon olarak başlamış olsa da, 1800’lerin başında askeri bir kale haline gelmiştir. Ve burada 1836’da Teksas askerlerinin Meksika ordusuna karşı savaştığı ünlü Alamo Savaşı gerçekleşmiştir.

Alamo’da ücretsiz bir tura veya rehberli bir tura katılabilir ve gösterileri izlenebilmektedir. Teksas’ta bulunmaktadır ve özellikle Texas tarihini öğrenmek için gezide buraya kesinlikle yer verilmelidir.

9. Alamo Kalesi

Alamo da dahil olmak üzere San Antonio Misyonları, UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilmektedir. Alamo ziyaretinizin yanı sıra diğer misyonları da görmek istenir ise hepsini görmek için San Antonio Nehri Havzası’nın 7,7 mil uzunluğunda bisiklete binmek en iyi seçenektir. Günün sonunda, karanlık bir tarihe sahip olsa da Alamo, Teksas’ta görülmesi gereken en ünlü ve tanınmış yerlerden biridir.

10. Codillac Çiftliği

Codillac çiftliği, 1974 yılında inşaa edilmiştir. Çiftlik tozlu bir Teksas tarlasında burunlarına kadar gömülü on grafiti kaplı arabadan oluşmaktadır.

Bu çiftliğin ana amacı ise ziyaretçileri sanata teşvik etmektir.

10. Codillac Çiftliği

Otomobillerdeki grafitiler, herkesin kullanımına açık olması dolayısıyla ziyaretçilerin boyamış olduğu arabalar günden güne farklı boya katmanına sahiptir. Bu arabalar ayrıca toplumsal farkındalık yaratmak için de boyanmaktadır. Örneğin, 2005 yılında meme kanserine yakalanan kişilere destek amaçlı arabalar pembeye boyanmıştır.

11. Doğal Köprü Mağaraları

San Antonio ve New Braunfels bölgesi arasında yer alan Doğal Köprü Mağaraları, Teksas keşif gezisinde kaçırılmaması gereken devasa oluşumlarla, Teksas’ın en ünlü simgesel yapılarından ve eyaletteki en büyük yeraltı cazibe merkezlerinden biridir. Bu köprü, 1960 yılında St. Mary’s Üniversitesinde eğitim gören dört üniversite öğrencisi tarafından keşfedilmiştir.

11. Doğal Köprü Mağaraları

Burada, yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayanan birçok antik eser keşfedilmiştir. Ayrıca, taş aletler, mermiler ve bıçaklar, yaklaşık 12.000 yıl önce soyu tükenmiş türlerin fosilleri gibi şeyler de bulunmuştur.

İki farklı mağara turu vardır. Birisi Keşif Turudur diğeri ise Gizli Geçiş Turudur. Doğal Köprü Mağaraları’ndaki en popüler mağara turu, keşif turudur. Ziyaretçiler yüzeyin 180 metre altındaki mağaraya ilk yarım mil boyunca inerek sarkıt ve dikitler gibi kaya oluşumlarını görme fırsatı yakalamaktadır. Ancak Gizli Geçiş Turunda, ziyaretçiler mağaranın daha derine inmektedirler. Bu tur sırasında mağaraların karanlığını deneyimleme ve eşsiz “soda samanı” sarkıtlarını görme fırsatını yakalama şansına sahip olunmaktadır.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

15 görüntüleme

Commenti


bottom of page